Minäkin haluan KOIRAN

Mikäli joskus ajattelet ottavasi koiraa, olisi syytä ensin ajatella asiaa moneen kertaan. Mieti tarkalleen, mitä aiot koiran kanssa harrastaa? Minkä kokoisen koiran käsiteltävyyteen fyysiset voimasi riittävät? Miten paljon sinulla on tilaa niin autossasi, pihallasi, kuin kotonasi? Nämä tutkittuasi saatkin jo jaoteltua lajien kirjon noin kahteen-kolmeen kymmeneen.

Valintaa tehdessäsi, muista että esim. PK-lajit (Palveluskoira) eivät ole avoinna kaikille roduille. Elät säännöllistä ja vakaata elämää? Oletko valmis uhraamaan järjettömän määrän rahaa ja aikaa koiraasi? Ota huomioon että kaikki koiralle antamasi aika on poissa itseltäsi ja perheenjäseniltäsi. Muistathan että koiraa ei saa yhtä helposti hoitoon kun esim lasta, jos haluat lähteä lomalle johonkin pitkälle. Muistat että koira on seuranasi seuraavat ehkä jopa 16 vuotta ja ennenkaikkea muistat sen, että koiranomistajana sinulla on velvollisuus tehdä koirastasi yhteiskuntakelpoinen. Vieläkin olet sitä mieltä että haluat koiran? Mieti nyt vielä, ne kasvaa myös isoksi, eivät ole aina suloisia pentuja. Voivat hajoittaa kämppääsi pentuna jne. Jos edelleen olet sitä mieltä että haluat koiran, tutustu vieressä oleviin linkkeihin, eri koirarotuihin, eri kasvattajiin, kysy neuvoa, tarvittaessa voit olla toki yhteydessä minuunkin, jos tuntuu että Hovawart on se sinun rotusi.

Jos olet päätynyt puhdasrotuiseen koiraan lue tarkkaan luonnekuvaukset ja se mihin tarkoitukseen koira on jalostettu, sekä vaali ja kunnioita noita jalostusperiaateita. Ja muista rekisteröidyt pentueet ovat vain ja ainoastaan oikea tapa ottaa puhdasrotuinen koira. Rekisteröimättömään pentueeseen on aina joku syy. Esim liian tiheä pennutusväli, liian korkea sukusiitosprosentti tms. Ostamalla rekisteröimättömästä pentueesta koiran menetät kaikki oikeudet ja takuut koiraan, vakuutusturva on huonompi, ja tuet ehkä tietämättäsi pentutehtailua, jota tehdään välittämättä koiran terveydestä. Rekisteröimätön koira on verrattavissa täysin sekarotuiseen, eli hinta haitari on silloin noin 50-150 €, puhdasrotuinen ja paperillinen koira 900 € ja siitä ylöspäin. Muista vielä, tuo on murto-osa siitä summasta mitä koiran omistaminen tulee sinulle maksamaan. Vastineeksi saat toki elämäntavan, harrastuksen, mieletöntä iloa ja kun siitä aika jättää surun jota et unohda koskaan ja joka murtaa sinut.

 
 

Koiranhankinnan perusohje

Koiraa ei pidä missään nimessä hankkia heppoisin perustein tai hetken mielijohteesta. Niinikään karsastan yleensä ajatusta "ostetaan lapselle koira". Harva lapsi pärjää koiran kanssa ja jaksaa kelistä ja ajasta huolimatta lähteä koiran kanssa ulos seuraavat ehkä jopa 15-16 vuotta. Toki näitäkin tapauksia on, mutta harvemmin. Elämäntilanne muuttuu, opiskelut tulee, perheen perustamiset, armeijat jne. Harvan aikuisen auktoriteetti ja voimat riittävät Hovawartin ohjaukseen, saati sitten lapsen. Mutta niinkuin sanoin, poikkeuksiakin toki on, olen näitäkin nähnyt. Minulla ei ole suoranaisesti sekarotuisia vastaan mitään, mutta valitettavasti niitä aiemmin omistaneena tiedän niistäkin jotain. olisi ollut ensiarvoisen tärkeää tietää silloin sukupuut ja sairaudet sukupolvia ylöspäin, olisin säästynyt monelta surulta. Puhdasrotuisissa koirissa ja oikein tehdyissä jalostuksissa sukupuut tiedetään todella tarkkaan ja sairaudet, sekä puutteet pyritään korjaamaan tarkoilla jalostusvalinnoilla. Ja muistutan vielä, koira otetaan lemmikiksi ja perheenjäseneksi - EI urheiluvälineeksi.

©2021 Kennel Dagdahoff - Putteri (MMD Networks Oy)